Vraag en antwoord

Hoe werkt het downloaden van een film bestand?
Bij de door ons gereviewde sites kun je films downloaden. Na aanmelding bij een site kun je het download programma van de site installeren. Vervolgens krijg je toegang tot de collectie films van de site. Je zoekt een film van je keuze op (bv. zoeken op de titel van de film). Als je de film hebt gevonden klik je op een button om het downloaden te starten. Het downloaden van een film neemt wel aardig wat tijd in beslag. De snelheid is afhankelijk van de download site, maar ook van jouw eigen internet verbinding. Heb je een ADSL verbinding dan zal het uiteraard sneller gaan dan met een inbelverbinding. Als de download is voltooid staat de film op jouw computer in een bepaald formaat (bv 'avi'-formaat). Je kunt de film dan op je pc afspelen met speciale software. Alle door ons gereviewde sites leveren gratis software om de films af te spelen. Vervolgens kun je er ook voor kiezen om de film op DVD te branden zodat je de film op TV kunt kijken.




Is films downloaden legaal?

Het is legaal als de copyright eigenaar van de film toestemming heeft gegeven om de film te downloaden en af te spelen. Het is legaal om films te downloaden voor eigen gebruik, maar het is illegaal om films vervolgens te verhandelen of ruilen zonder toestemming van de rechtmatig copyright eigenaar. Sommige download sites hebben verbinding met Peer to Peer netwerken. Hier zal je zowel films en andere files met en zonder copyright vinden. Copyright is ervoor om originele werk, waaronder films, te beschermen. Mensen die werken zonder toestemming van de eigenaar kopiëren, distribueren of openbaar tentoonstellen of uitvoeren, kunnen in strijd met de wet handelen. Als gebruiker ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je je ervan verzekert dat copyrights of intellectuele eigendomsrechten niet geschonden worden.




Hoe speel ik films bestanden af?

Je hebt een computer met geluidskaart en speakers nodig. Verder moet je afspeel software hebben. In windows XP zit standaard een goede player, maar er is veel software op de markt dus probeer verschillende uit en kies het programma dat je het fijnst vindt. De software werkt als een soort DVD speler: je leest de bestanden in, drukt op play en de film speelt. De meeste film download sites bieden bij een lidmaatschap gratis film afspeel software aan.




Hoe brand ik films op een DVD?

Meestal wordt er DVD-brand software standaard bij een aangeschafte computer geleverd. De software die de sites bijleveren kun je echter ook gebruiken om de films op een DVD te branden. De bijgeleverde handleidingen (let op: deze ´tutorials´ zijn engelstalig bij de door ons gereviewde sites) leiden je stap voor stap door de procedure om films op DVD te branden die af te spelen zijn op DVD spelers.

Kan ik ook films op CD branden?

Sommige van de download sites bieden ook software om films die je hebt gedownload op CD-ROM te branden. Die software heb je wel nodig als je films op CD wilt branden want normaal gesproken is een film veel te groot om op CD te kunnen branden.


Zijn er ook gratis download sites?

Ja, die zijn er. De meest bekende is Kazaa. De meeste gebruikers ergeren zich echter enorm aan de hoeveelheid reclame, adware, spyware en virussen. Gratis sites bieden geen (of beperkte) technische ondersteuning. Bovendien zijn ze vaak traag. Echt gratis bestaat dus niet...

Er zijn verschillende typen film download sites. De eerste groep is vooral gespecialiseerd in het aanbieden van een selectie P2P download programma´s die adware en spyware-vrij zijn. Dit is de groep sites die we gereviewd hebben. Ze bieden service en support bij het gebruik ervan. Let wel: de grote hoeveelheid muziek en films die je vindt in de netwerken kan illegaal zijn voor jou om te downloaden. Gebruik P2P dus niet om de wet te breken. De tweede groep sites gebruiken geen P2P-netwerken. Daar betaal je per download en alles wat je in zo´n netwerk vindt is 100% legaal. DIe sites zijn meestal wel duurder.



Hoe kan ik opzeggen als ik ontevreden ben over een download site?

De meeste download sites bieden een volledige teruggaaf van je lidmaatschapsgeld als je opzegt binnen de evaluatieperiode. Ben je onzeker over lid worden, check dit dan eerst alvorens je je inschrijft. Als je je lidmaatschap van een download site wilt opzeggen, ga dan naar de support sectie van de betreffende site. Het helpt niet om contact met ons op te nemen aangezien wij slechts een review site zijn en je je geld niet kunnen retourneren.


Hoe hebben jullie de gereviewde sites geselecteerd?

Er zijn veel download sites te vinden op het internet. We hebben onderzocht welke van de sites de meeste gebruikers hebben, de grootste bestanden hebben en leden uit de hele wereld aannemen. De door ons gereviewde sites zijn allemaal zgn. filesharing- (p2p-) sites. De sites die op deze website gereviewd zijn betalen allemaal ofwel advertentie-kosten danwel een affiliate bijdrage aan ons. De resultaten van de reviews zijn hierdoor in geen enkel opzicht beinvloed geweest.




Downloaden: hoe kan ik doorgaan met een download nadat de verbinding verbroken is geweest?

De meeste sites pikken je download gewoon weer op waar je gebleven was als je weer verbinding maakt. Het al gedownloade deel is dus niet verloren.